Ίδρυμα Κλέων Τσέτης

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ»

Στο πλαίσιο της διαρκούς υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της ενδυνάμωσης της νέας γενιάς, τον Νοέμβριο του 2017, η Πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, Ιουλία Τσέτη, μαζί με την αδελφή της, CFO του Ομίλου Ειρήνη Τσέτη, δημιούργησαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ”, εις μνήμην του πατέρα τους, δημιουργού των βιομηχανιών UNI-PHARMA & INTERMED, του άοκνου ερευνητή, φαρμακοποιού και βιομήχανου Κλέωνα Τσέτη.

Η ΑΜΚΕ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Στρατηγικής του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εταιρική Υπευθυνότητα.

Αποστολή της ΑΜΚΕ “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ” είναι:

• η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας,
• η προαγωγή της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού,
• η υποστήριξη των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων,
• η στήριξη της νέας γενιάς επιστημόνων,
• η διεύρυνση συνεργειών μεταξύ Βιομηχανίας και Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η αριστεία, η ηθική, η καινοτόμος σκέψη και η διαρκής μάθηση είναι θεμελιώδεις αρχές της ΑΜΚΕ “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ”.

Κύρια δραστηριότητά της αποτελεί η διασύνδεση ερευνητών από όλα τα πεδία των Επιστημών Υγείας και η συνεπής στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και των νέων επιστημόνων, μέσω της απονομής υποτροφιών. Ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, ενθαρρύνοντάς τους να παραμείνουν στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξελιχθεί σε Κόμβο Αριστείας και Καινοτομίας.

Από το 2017 έως το 2024, η ΑΜΚΕ “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ” έχει:

  • Ενισχύσει οικονομικά 30 αριστούχους φοιτητές και ερευνητές.
  • Υποστηρίξει 26 επιστημονικά-ερευνητικά προγράμματα με χορηγίες υλικών άμεσης ανάλωσης και πάγιου εξοπλισμού.

Η ΑΜΚΕ συνεργάζεται στενά με την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα της χώρας, καθώς και με ομάδες επιστημόνων από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η ιστορία πίσω από το Ίδρυμα

Όταν η ευφυΐα, η οξυδέρκεια, το έμφυτο χάρισμα, η ηθική και το ερευνητικό μυαλό συναντούν την ανθρωπιά και την αβίαστη γενναιοδωρία, το αποτέλεσμα είναι δημιουργικά συναρπαστικό.

Αυτό αποδεικνύει ο βίος, η πολιτεία και το έργο του Κλέωνα Τσέτη.

Ο Κλέων Τσέτης σημάδεψε την εποχή του με το αεικίνητο, δημιουργικό πνεύμα του, τη φρεσκάδα των ιδεών του και το υψηλό φρόνημα αλληλεγγύης που τον χαρακτήριζε. Αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία του Ιδρύματος που φέρει επάξια το όνομά του.

Μετά τις σπουδές του στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Υγειονομικό Σώμα της Αεροπορίας, το 1958 άνοιξε το δικό του φαρμακείο στην Άρτα. Παράλληλα, δημιούργησε μια αντιπροσωπεία φαρμάκων του εξωτερικού με την επωνυμία Pharmetan.

Ένας Αρτινός στην Κηφισιά

Το 1963, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κηφισιά, δίνοντας πνοή στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Με την παρότρυνση της δυναμικής του συζύγου, επίσης φαρμακοποιού, Σόνιας Τσέτη, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της UNI-PHARMA, την οποία ίδρυσε το 1964.

Μια μικρή, αρχικά, προσωπική εταιρεία εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών σε διεθνή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με πρωτοποριακά φάρμακα και θεραπείες που προάγουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Η φαινοβαρβιτάλη υπήρξε απλώς η αρχή…

Το 1965 αποτέλεσε κομβικό έτος, σηματοδοτώντας την κυκλοφορία δύο καινοτόμων παιδιατρικών σκευασμάτων. Η UNI-PHARMA ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παρουσίασε τη φαινοβαρβιτάλη ως πόσιμο διάλυμα, το LUMIDROPS®, καθώς και έναν συνδυασμό φαινοβαρβιτάλης και οματροπίνης, το ΝΟVALUMINE® (ηρεμιστικό και σπασμολυτικό).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, με αταλάντευτη προσήλωση στην έρευνα και την επιστήμη, δημιούργησε μια σειρά πρωτοποριακών φαρμακευτικών προϊόντων, που βελτίωσαν καταλυτικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως. Αυτά τα σκευάσματα, όχι μόνο έγραψαν, αλλά εξακολουθούν να γράφουν ιστορία, τοποθετώντας την Ελλάδα στον διεθνή επιστημονικό και εμπορικό χάρτη της φαρμακοβιομηχανίας.

SALOSPIR®, Apotel®, T4®, Trebon® – είναι ορισμένα μόνο από τα σκευάσματα που έθεσαν νέα πρότυπα στον χώρο της υγείας.

Με αγάπη και αφοσίωση στην Ήπειρο 

Η ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δεν θα μπορούσε να φέρει ένα οποιοδήποτε λογότυπο. Για τον επιστήμονα και επιχειρηματία που αγάπησε και τίμησε την πατρίδα του, προσφέροντας αθόρυβα και διακριτικά στην κοινωνία, επιλέχθηκε ένα έμβλημα που συμπυκνώνει την αγάπη και την αφοσίωσή του προς τη γενέτειρά του.

“Απειρωτάν”, με έμβλημα τον ταύρο: η αρχαία δωρική έκφραση της αρχαίας Ηπείρου, της πατρίδας που γέννησε, έθρεψε και γαλούχησε τον Κλέωνα Τσέτη.

“Απειρωτάν”, διότι σε όλη του τη διαδρομή –γεμάτη προκλήσεις, αλλά και επιτεύγματα– παρέμεινε ένας περήφανος Ηπειρώτης, με βαθιά αγάπη για τις ρίζες του.

Δεν αρκέστηκε στο προφανές.

Δεν συμβιβάστηκε με το εφικτό.

Αναζητούσε διαρκώς την υπέρβαση και στηρίχθηκε στις ρίζες του για να φτάσει ψηλά.

Απειρωτάν γιατί ήταν η άπειρος χώρα της Ηπείρου, που οδήγησε τον Κλέωνα Τσέτη στο άπειρον της προσφοράς και το ίδιο ευελπιστούμε να πράξει το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ.

Και όπως έλεγε ο ποιητής Μαίναδρος, «Ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, αν άνθρωπος η», τι όμορφο να είσαι άνθρωπος, όταν πραγματικά είσαι άνθρωπος…

Μία φράση που ταίριαζε απόλυτα στην ψυχοσύνθεση και στο ηθικό ανάστημα του Κλέωνα Τσέτη…

Η ερευνητική δραστηριότητα του ΟΦΕΤ σε συνεργασία με Ερευνητικά & Ακαδημαϊκά Ιδρύματα

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη έχει δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες, ενισχύοντας τη διασύνδεση ερευνητών από όλα τα πεδία των Επιστημών Υγείας, από τον Ακαδημαϊκό χώρο σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΟΦΕΤ σε συνεργασία με το επιστημονικό αυτό δίκτυο εκτελεί πολυάριθμα ερευνητικά έργα σε ποικίλα θέματα, που οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών αιχμής, μεταφέροντας την ακαδημαϊκή έρευνα από τον εργαστηριακό πάγκο στην κλινική πράξη.

Η εδραίωση συνεργειών μεταξύ Βιομηχανίας & Ακαδημαϊκής Κοινότητας, η συνεπής στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και των νέων επιστημόνων, καθώς και η προαγωγή της καινοτομίας αποτελούν προτεραιότητες τόσο του ΟΦΕΤ όσο και της ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • τη συμμετοχή του ΟΦΕΤ σε 10 εθνικά/διεθνή εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), όπως οι Δράσεις Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ Α & Β κύκλου, το πρόγραμμα Horizon 2020 κ.α.
  • τη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του ΟΦΕΤ πάνω από 45 εσωτερικών ερευνητικών προγραμμάτων από το 2017 μέχρι και το 2024, τα οποία εκπονούνται σε εγχώρια Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, ενώ 30 ερευνητικά προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί υπό μορφή χορηγιών & υποτροφιών από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ.
Και συνεχίζουμε….